Opfok van veulens en jonge paarden

Veulens en Jonge Paarden

 
De veulens worden vanaf een leeftijd van 5-6 maanden bij ons gebracht. De eerste dagen blijft het veulen op stal, waarbij er altijd een paard of veulen in de stal naast staat. Als het veulen een beetje gewend en rustig is, vergroten we de stal en krijgt het veulen een vriendje. Dit is een ander veulen dat recent is aangeleverd. Als beide aan elkaar gewend zijn, worden ze met z'n tweeën in de groep geïntroduceerd.
 
Wat ons bijzonder maakt wat betreft de opfok, is dat U bij ons het gehele jaar door uw waardevolle paarden kunt stallen! Geen vaste data's, omdat je altijd onverwachte situaties hebt, zoals een aankoop of (on)verwachte verkoop, vroeg of juist laat geboren veulens etc.
 
In het najaar en gedurende de winter bestaan de veulengroepen uit merries en hengsten. In het voorjaar splitsen we de merries en hengsten in aparte groepen.
Alle groepen zijn bij ons niet groter dan 10 dieren per groep, zodat we goed zicht kunnen houden op de ontwikkeling van ieder individueel dier.
 
 
 
 
 
 


 
    
 

Stalling en Beweging

 
De veulens en jonge paarden staan allemaal in loopstallen. Er is genoeg ruimte om languit te liggen, een rondje te draven of om die zo lekkere bokkensprong te maken.
De stallen zijn licht, goed geventileerd en de dieren hebben altijd toegang tot hooi. Doordat ze op stro staan, hebben ze ook de keuze daaraan wat te knabbelen. Water is vrij toegankelijk via de zelfdrinkers.
 
Rondom de stallen liggen weilanden en er is een ruime paddock aanwezig. In principe komen alle paarden iedere dag buiten, ook midden in de winter.
Zomers staan de veulens en jonge paarden dag en nacht in de weilanden, die rondom de stallen liggen.
 
Uiteraard wordt bij de indeling gepaste afstand gehouden tussen de dames en heren om risico's uit te sluiten.
Alle weilanden zijn ingezaaid met Horse Master graszaad en zijn veilig en paardvriendelijk afgerasterd.
 
  
 

Voeding en Verzorging

 
Alle paarden bij ons in de opfok hebben altijd onbeperkt toegang tot heel mooi en voedzaam hooi, dat gewonnen wordt van onze eigen weilanden. Hiervoor selecteert Martin in het voorjaar een aantal percelen, die dan ook voor de hooiwinning vrij gehouden worden.
Daarnaast worden de paarden regelmatig omgeweid, waarna de plekken met hoog gras geblot of uitgemaaid worden. 
 
Jaarlijks wordt het hooi door een laboratorium geanalyseerd. De hoeveelheid bij te voeren brokken wordt daarna vastgesteld. Dit wordt zeer precies begeleid door de firma For Farmers, die zowel de Subli als de Pavo brokken leveren.
Alle jonge paarden worden bijgevoerd met brokken die speciaal op hun leeftijd en voedingsbehoefte zijn afgestemd. 
 
Ieder paard wordt tenminste 4x per jaar door onze hoefsmid bekapt. Dit gebeurt bij ons gewoon aan het halster, voor de stal van de groep waar het paard in thuis hoort. Wij ervaren dit als een perfecte methode om, zonder stress toch het paard regelmatig in de hand te hebben. Zij leren zo vanaf jonge leeftijd, vast te staan en het vertrouwen te hebben in de mens.
De veulens worden wat vaker bekapt omdat de stand van de voeten nog wel eens wil afwijken. Onze hoefsmid, Ricardo Heethaar, is een specialist in het corrigeren van de jonge, snel groeiende paardenvoeten.
 
Ontwormen doen wij via een schema, dat jaarlijks wordt opgesteld in overleg met de dierenarts. 
 
Voor de jonge paarden die beleerd gaan worden is controle van het gebit ook zeker belangrijk. Elk jong  sportpaard wordt bij ons op stal door Niek Jansen gecontroleerd op eventuele afwijkingen, wolfstandjes etc. Niek komt bij JJS aan huis, zodat de paarden in een voor hun bekende omgeving behandeld worden.
 
 
 
 
 
l